A legjobb és legrosszabb amerikai elnökök

Ha az USA történetét vizsgáljuk, akkor találunk felívelő és stagnáló korszakokat illetve sikeres és sikertelen háborúkat is, csakúgy, mint jó és rossz gazdasági programokat. Mindig kérdéses azonban, hogy ezekben mekkora szerepet töltöttek be az elnökök. Mivel az USA úgynevezett prezidenciális rendszerben működő állam, a mindenkori elnök szerepe jelentősebb, mint a legtöbb európai demokráciában. Ezt figyelembe véve alakítottuk ki a sikeres és kudarcokkal teli elnökök listáját (indoklásokkal).

A legsikeresebb amerikai elnökök

roosevelt.jpg

A kép forrása: LINK

Legelső helyen áll vagyis egyértelműen a legsikeresebb amerikai president az Amerikai Egyesült Államok 32. elnöke: Franklin Delano Roosevelt, hiszen 1933 március 4-én történt beiktatása és 1945 április 12-én történt halála között egy egész gazdasági világválságon és egy komplett világháborún tudta sikeresen átvezetni országát. Az utolsó olyan amerikai elnök volt, aki még egy harmadik elnöki ciklust is megkezdhetett, halálát követően vezették be ugyanis, hogy a mindenkori elnök maximum egyszer választható újra.

lincoln.jpg

A kép forrása: LINK

Második Abraham Lincoln, aki szintén két nagy történelmi érdemet tudhat magáénak: egyrészt a rabszolgák felszabadítását (Emancipation Proklamation, 1863 január 1.) másrészt pedig az USA egységének megőrzését (kettéosztottságának felszámolását). Az ügyvédből lett politikus tragikus merénylet áldozata lett, amikor 1865 április 15-én lelőtte John Wilkes Booth egy déllel szimpatizáló összeesküvő. Az észak és dél között zajló polgárháború miatt (1861-1865) ugyan Lincoln a megosztó  elnökök közé tartozik mégis máig népszerű Amerikában (teljesen indokoltan).

jefferson.jpg

A kép forrása: LINK

Harmadik helyezett az 1801-ben elnöki esküt fogadó Thomas Jefferson, aki a legműveltebb és legsokoldalúbb elnökök közé tartozott. Népszerűségének és sikerességének egyik fő oka, hogy ő tekinthetjük a Függetlenségi Nyilatkozat egyik legaktívabb szerzőjének és előkészítőjének illetve az amerikai alkotmány legfőbb kiegészítőjének (szabadságjogok beemelése köszönhető neki). Megalapította a Virginia Egyetemet és részt vett Lousiana megvásárlásában is (a franciáktól).

Kedvencek

Nem lehet teljes a poszt a személyes kedvencek megemlítése nélkül. Ezek közül hármat emelnék ki: az egyik John Fitzgerald Kennedy (1961-1963) Az ő érdeme volt az 1962-es kubai rakétaválság elhárítása (ezzel a 3. világháború kirobbanásának megakadályozása), az Apollo űrprogram elindítása, a békehadtest megalapítása, a maffia visszaszorítása és a polgárjogi mozgalmak megsegítése Amerikában. Halála a mai napig rejtélyekkel teli és bár a Warren-bizottság megnevezte merénylőjét (Lee Harvey Oswald személyében) a magányos merénylő teóriája a mai napig nem hihető. (Talán egyszer kiderül a valóság ebben az ügyben is).

usa_elnokok.jpg

Második kedvenc Bill Clinton, aki éppen abban az időszakban vezette az Egyesült Államokat, amikor az a csúcson lehetett (politikai, gazdasági és egyéb értelemben is). Erős gazdaságot, kiegyensúlyozott pénzügyi helyzetet teremtett, melyek még akkor is pozitív irányba billentik elnökségét, ha közben ellenszenvet keltett iránta szexuális botránya, a "Lewinsky-ügy". Harmadik kedvenc nálam Barack Obama (2009-2017), aki a szegényekre is kiterjesztette a betegbiztosítást (Obamacare) és lezárta az értelmetlen iraki háborút, miközben ő tette a legtöbbet az elnökök közül a klíma-védelemért is. 

A legrosszabb amerikai elnökök

w_bush.jpg

A kép forrása: LINK

A legtöbb kudarcot felmutató elnökök hármas listáján az első George W. Bush (2001-2009), aki az értelmetlen iraki háború megindításával nem csupán önmaga de egész országa hitelét is tönkretette. A Dick Cheney (a képen Bush mellett) bábjaként emlegetett Bush kevéssé emlékeztetett szintén elnök édesapjára. Önfejű és hozzá nem értő politikájával, mely a megtévesztésre épült - ezzel elérve egyszeri újraválasztását - sokat ártott az Egyesült Államoknak (és a világnak).

nixon.jpg

A kép forrása: LINK

A második legrosszabb amerikai elnök dicstelen címét az 1969-ben Fehér Házba költöző Richard Milhous Nixon kapja, aki máig az egyetlen amerikai elnök, aki lemondásra kényszerült (1974-ben). A Watergate botrány elhíresült politikai vihar oka egy lehallgatási botrány volt, amihez a vizsgálatok során egy pénzügyi csalásokkal teli választási kampány napfényre kerülése is társult. A vietnámi háborút végsőkig erőltető és a csapat-kivonást csak országos tüntetések hatására elrendelő Nixon kiérdemelte a "Tricky Dicky" gúnynevet. Az elnöki időszakához kapcsolódó pozitívumokat elsősorban Henry Kissingernek, külpolitikai szakértőjének köszönhette.

johnson.jpg

A kép forrása: LINK

A harmadik legrosszabb amerikai elnök Andrew Johnson, aki az amerikai polgárháború utáni érzékeny és törékeny politikai helyzetben lett a Fehér Ház lakója, 1865-ben. Történelmi feladata a legyőzött déliek és a diadalmas északiak kibékítése, az ország megosztottságának felszámolása lett volna, ám ő sokkal inkább mélyítette az ellentéteket. Elnökségének végére mind a republikánusok, mind a demokratát meggyűlölték.

A legjobb és legrosszabb amerikai elnökök (illetve kedvencek) mellett megemlíthetőek még a "vegyes megítélésű elnökök" is, akiknek időszakait ellentétesen értékelik az egyes politikai táborok és szimpatizánsok. Ilyen például Ronald Reagan (1981-1989) is, aki ugyan kevés politikai tehetséggel rendelkezett mégis ügyesen választotta ki tanácsadót, így két sikeres ciklust tudott felmutatni (nem mellesleg a hidegháború sikeres lezárásával). Reagant máig egyszerre sorolják a közvélemény-kutatások a legjobb és legrosszabb amerikai elnökök közé.

magisteralso_vegso.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://magister.blog.hu/api/trackback/id/tr3818091272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2023.04.02. 10:22:01

A legidősebb amerikai elnök, akik még él és 98 éves Jimmy Carter. 1977 és 1981 között volt elnök, még Reagan előtt, demokrata színekben.

Magister_ 2023.04.02. 10:24:08

@Argus_: Igen. Hihetetlen, hogy még él és ilyen szép kort ért el. :)

Control. 2023.04.03. 21:02:43

Miért gondolta úgy az Index, hogy ez a poszt nem érdekelte volna az olvasókat? Ennyire nincsenek képben?

Magister

Történelmi érdekességek blogja.

Friss topikok

magisterxp@gmail.com

https://hu.jf-staeulalia.pt/collection-ancient-scroll-cliparts

süti beállítások módosítása